Från Smygehamn till Rio!


Att leva och bo på gård. Det var tidigt en stor dröm för Marie Haward. Men att hon skulle koras till ”Årets uppfödare” och ha en egen OS-häst hade hon aldrig kunnat drömma om.

– Min resa är som en saga. Att en häst från Smygehamn får åka till Rio och tävla är faktiskt helt otroligt, säger Marie Haward, ambassadör för Dr. Schatte.

Framgångssagan om halvblodsuppfödaren Marie Haward började av en slump. Marie blev blixtförälskad i stoet Amida som skulle avlivas på grund av en skada. Men det sa Marie bestämt nej till så fort hon fick syn på den lilla hästen.

– Amida gick rakt in i mitt hjärta. Jag köpte henne direkt och hon fick all min kärlek. Idag ligger hon begravd hemma på gården och jag påminns varje dag om att det var med henne allting började, säger Marie Haward och ler stort.

En typisk hästtjej

Kärleken till hästar började vid åttaårsåldern. Marie cyklade till stallet i ur och skur och var en typisk hästtjej som hängde i stallet från morgon till kväll. Men en egen häst fick hon aldrig förrän hon köpte hästen Martel till sin då tioåriga dotter.

– Det var en stark och bestämd häst. För min dotter blev det en bra skola och hon lärde sig att ta ansvar. Att många kvinnliga företagsledare har varit hästtjejer är faktiskt ett kvitto på hur mycket man lär sig när man tar hand om ett djur. Efter ett år hade jag och dottern fått ordning på hästen.

Drömmen om en gård

Att Marie aldrig fick en egen häst när hon var liten var hon inte så ledsen över. Däremot var hon lite sur över att hennes pappa inte var bonde. Drömmen om en gård växte för varje år som gick. 2001 gick den i uppfyllelse.

– Vi hittade en vacker gård i Smygehamn med mark ner till havet. Gården hade stått tom i 40 år så det var tur att min man är snickare. Att leva så här är helt fantastiskt, jag älskar att ha djur omkring mig.

Hästen är utan tvekan Marie Hawards favoritdjur, som hon väljer alla gånger framför exempelvis hunden eller katten.

– Hästar är vackra djur och fantastiskt att vara med. Jag tycker om den naturliga pondusen som hästar har – de ”bara är”. Och att rida så att man blir ”ett” med hästen är helt magiskt, förklarar Marie och avslöjar att mannen håller sig borta från hästarna då han till och med är lite hästrädd.

Framgången började med Kittel

Det var när Marie kom i kontakt med dressyrryttaren Patrik Kittel som framgångssagan tog fart rejält. Patrik hade ridit ganska svåra hästar tidigare och föll för hästen Dejas lugna och positiva sätt. Idag säger han att han aldrig har ridit en häst som henne.

– Det känns såklart fantastiskt att få höra det. Hästarna som föds hos mig blir lugna och harmoniska, vilket är a och o för en dressyrhäst. Mina hästar får helt enkelt en bra start i livet, förklarar Marie.

Att ha ett bra sto, hitta rätt ryttare och partners samt fokusera på kvalitet har varit grunden i Maries arbete som hästuppfödare. Många hästar har aldrig varit ett mål utan hon är nöjd med ett till två föl om året.

– Mitt framgångsrecept har varit att hitta samarbetspartners där det blir en win-win för alla parter. Att våga har också varit viktigt, annars hade jag aldrig varit där jag är idag. Jag är blandning mellan en modig Pippi Långstrump och en energisk terrier, säger Marie med ett leende.

Vill njuta av hästarna

Nu har Marie blivit 60 år och livet rusar på i samma takt med jobbet på gården och uppfödningen. Däremellan jobbar hon med inredning åt IKEA. Fram till förra sommaren drev hon dessutom en egen inredningsbutik med café hemma på gården.

– Att ta mig tid och råd till att vara ledig är mitt mål just nu. Jag vill också hinna njuta mer av mina hästar och se dem tävla. Mitt liv är fantastiskt och jag vill kunna kombinera vardagen med hästarna på gården med lite flärd ute i världen. Terriern börjar helt enkelt bli gråhårig och det finns annat i livet än att bara jobba, säger Marie Haward och skrattar igen.

SNABBFAKTA OM MARIE HAWARD

Bor: I Smygehamn utanför Trelleborg

Jobbar som: Frilansande inredningsarkitekt åt IKEA samt som hästuppfödare.

Utsedd till: ”Årets uppfödare” på Ryttargalan 2015 och som den tionde bästa uppfödaren i världen.

Mest kända häst: Deja som reds av dressyrryttaren Patrik Kittel i OS i Rio. Hästen är rankad topp tio i världen.

Använder: Större delen av sortimentet från Dr. Schaette som Dr. Schaettes Hästdeo,